Taller d’Arts Plàstiques realitzat la semana del 26 al 30 de juny per a alumnes de primària i 1r d’ESO.

Per tercer any consecutiu i continuant amb la temàtica iniciada dos anys abans, vam tornar a parlar d’emocions. La idea no era una altra que afavorir que els i les alumnes, utilitzant el llenguatge plàstic, expressessin les seves idees de forma lliure;  que deixessin volar la seva imaginació i es divertíssin creant.

A l’inici d’aquest taller, vam fer una mica de recordatori del que ja vam comentar sobre les emocions als anteriors tallers: on s’originen, quins éssers les sent, quin tipus de resposta física generen… I vam recordar també quines són les emocions bàsiques.

Cada dia i com a punt de partida vèiem uns curtmetratges animats. En aquestes històries, els seus personatges experimentaven diverses situacions emocionals amb les consegüents reaccions. Després de veure’ls, els i les alumnes exposaven en grup la seva interpretació sobre les emocions dels personatges. Comentàvem també les seves expressions i gestos, els colors utilitzats a les imatges, els ambients, els detalls, etc.

A continuació cada alumne realitzaba la seva pintura. Podien escollir entre representar una escena del cortometratge que els hagués cridat l’atenció o qualsevol idea que els hagués sorgit en veure-ho: una experiència viscuda, una història alternativa… Qualsevol idea era vàlida per crear i expressar emocions, vivències i sentiments mitjançant la pintura. En les seves obres donaven significat al color i les formes que utilitzaven.

En finalitzar l’exercici cada alumne explicava la seva obra en el grup. Potser sigui aquesta la part més didàctica, en la qual cada alumne aprèn a observar, interpretar línees i taques, percebre la part visual (color, composició, traç) i a valorar el treball dels companys. En definitiva, entendre que la pintura és un llenguatge amb els seus codis particulars.

Les películes d’animació vistes durant els cinc dies foren: Knit to the last day of my life, Lava, Dia i Nit, Alike, Lily & the Snowman, Piper, Fugir, Easy life, EMI, A cloudy lesson, Reach i El regal.

Lydia Comas